Assalamualaikum dan Salam Mesra……Hai ape kabe you all semua?? Adakah you semua nak tahu tentang diri saya?? saya ini bukanlah seorang yang terlalu istemewa just seorang lelaki yaang begelar manusia ehh.. bersajak pula ?  Mansor Ali  adalah nama saya, tapi kekawan panggil saya chot je…. Sebab dah serasi dengan nama ini….asalnya nama ni saya di panggil oleh Pegawai saya masa saya temuduga untuk kerja ini sampailah sekarang nama ini mereka panggil saya chot….saya ini asalnya orang kuala lumpur tetapi saya tinggal di kuala lumpur just masa saya umur 2 tahun pastu saya bersama keluarga saya pindah ke Perak di Slim River saya membesar di sana selama hampir umur saya 17 tahun kira sampai tingkatan 5 tetapi saya bersama keluarga saya pindah ke Selangor pada tahun 2002 sampailah sekarang ini keluarga saya tinggal di sana tetapi saya tinggal di N. Sembilan.. Ehmm berjauhan dengan keluarga nak buat cam mana dah kena campak kat sini so maybe rezeki saya di sini……. Saya dah tinggal di N.Sembilan ini dah masuk hampir tiga tahun saya berkhidmat dengan kerajaan. Did i said what i’m working??? Maybe not yet…..saya berkerja di jabatan Polis Diraja Malaysia.Umur saya baru je 21 tahun,sebab saya lahir pada 24 May 1985.Kiranya muda lagilah saya ini.waakakaka…. Tetapi bagi saya semakin hari semakin tua, rumah kata keluar dan kubur kata akan tiba masa kau masuk di sini..Tetapi ilmu tidak cukup lagi di dada dan amalan kepada Allah s.w.t masih kurang lagi….dan macam-macam dugan dan uijan yang Allah berikan kepada saya agar ingatNya tetapi apekan daya saya hanya seorang manusia yang hina dan penuh dengan dosa….. Tetapi saya bersyukur kepada Allah s.w.t kerana saya dilahirkan di negara demorkasi ini iaitu Malaysia yang ku cayangi.serta penuh dengan budi bahasa dan kaya dengan perbahasa serta penuh dengan pelbagai kaum (Muhibah)…..dan saya bersyukur dan berterima kasih kepada Allah kerana saya dilahirkan dikeluarga yang bahagia dan saya minta berdoa kepada Allah supaya kami (keluarga) semua ini di berkati dan mati dalam keadaan beriman kepadanya ….. Amin ya rabbbula amin……saya still singel lagi.. Dan masih mencari yang sesuai untuk diri saya dan memahami diri saya dan keluarga saya…eheehehhehee…tapi saya rasa, saya belum bersedia untuk kahwin lagilah ialah masih muda lagi ma…..saya ada reramai kekawan tak kira agamanya,bangsanya,dan keturunannya.. Sebab bagi saya the most improtant think in friendship is honest. Ialah tanpa sifat kejujuran dan kepercayaan maka tiadalah maknanya persahabatan tersebut.selain itu,saya suka makan makanan yang pedas terutama sekali karilah…..sebab saya ini keturunan makan kari dah faham ke?? Saya ini keturunan India Muslim atau saya ini bangsa Malbari…maybe you all semua tak pernah dengar atau ade yang pernah dengar .. That tak penting yang penting kejujuran.sebab kejujuran inilah yang membawa kejayan di dunia dan di akhirat…….seperkara lagi yang saya ingin kongsi kat sini ialah tentang hati….. Hati ini asalnya dari segumpal darah,baik hati ini maka baiklah kita tetapi kalau jahat hati maka kita akan jadi seorang yang jahat,suka berbohong,suka menipu,dan macam-macam lagi hal yang tidak baik akan kita lakukan tidak kira sesiapa sekali pun,sama ada dia adalah seorang pemerintah atau pun seorang tukang kuli.Maka kita mesti menjaga hati dan mengawalnya bukan hati atau perasaan yang mengawal kita.Insa Allah, ingatlah Sesungguhnya Allah berfirman “ Jika kamu tolong Aku (Allah) maka Aku (Allah) akan tolong kamu” maksud ayat ini adalah bahawa Allah s.w.r sentisa menolong hamba-hambaNya yang ingat dan taat dalam perintahnya.Ingatlah Allah berfirman” Dan tidaklah Aku (Allah) jadikan jin dan manusia itu menlainkan untuk beribadat kepada KU(Allah)’’…….Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakum………………………………….                           

 

                                                      

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s